Rabat

10 april - Fes - Salé

We verlaten vandaag de drukte van Fes en gaan op weg naar Volubulis. Hier zijn de restanten van een oude Romeinse stad. Onderweg komen we nog een zeer mooi meer tegen bij een heuvel van witte rotsen. Het levert een surrealistische plaat op.

Surrealistische kleuren bij meer in de richting van Volubilis

Van volubilis zelf is weinig overeind gebleven. Maar 17 eeuwen later is de stad nog steeds indrukwekkend. Hugo leidt ons door de stad heen en we zien de restanten van eens indrukwekkende gebouwen en mooie mozaïeken.

Volubilis

Na het bezoek aan Volubilis gaan we door naar Rabat/Salé. In Salé aangekomen, blijkt een of ander groot bouwproject het einde te hebben betekend voor de camping waar wij twee nachten door wilden brengen. Bij navraag blijkt niet in Rabat, maar in een verder gelegen stad (50 km) pas een camping te zijn. Het is zes uur, dus dat is zeker geen succes. Een jongeman, Moutaleb, die redelijk goed Engels spreekt, raadt ons af om dan toch maar de auto bij het strand neer te zetten. Er is daar 's avonds geen bewaking. Hij kan ons echter wel brengen naar een parkeerplaats in de stad die naast het politiebureau ligt. Hij woont daar in de buurt, dus hij rijdt met ons mee richting zijn vriend die daar werkt. We parkeren op de stoep tegenover de parkeerplaats aangezien we iets te groot zijn. Het is een goeie plek en we beginnen gelijk aan de voorbereiding voor het eten.

Overnachtingsplaats in Salé

11 april - Salé

De niet-afgemaakte Hassan toren bij de moskee ontworpen door Yacoub el-Mansour Vandaag gaan we naar Rabat: het financiële en administratieve hart van Marokko. We gaan samen met Moutaleb ('Mouta'), die ons het een en ander in Rabat zal laten zien. Als eerste gaan we naar een niet-afgemaakt moskee die in de dertiende eeuw gebouwd is. Gelukkig gaan we een door dezelfde architect, Yacoub el-Mansour, ontworpen moskee nog in Cordoba bezoeken. Dit moet 1 van de mooiste moskeeën zijn en deze is nog wel in goede staat.

Martijn en Hugo op de foto met een bewaker van het mausoleum Vlakbij ligt het mausoleum van Mohammed V, de koning waaronder Marokko zelfstandig werd. De belangrijkheid van deze gebeurtenis is ook goed terug te zien in de pracht en praal van het mausoleum. En natuurlijk bewakers in traditionele uitrusting. Martijn en Hugo laten zich lekker toeristisch fotograferen met een bewaker te paard.

Oudaïa Kasbah Na het mausoleum gaan we door naar de medina van Rabat. Hier wederom een fraai, maar onderhand bekend plaatje. De ommuurde medina met allemaal kleine winkeltjes. Wel valt op dat het hier in Rabat iets ruimer is opgezet dan in Fes en dat het iets rustiger is. Dat staat ons wel aan ;-). Via de medina bereiken we de Oudaïa Kasbah. Dit is het oudste gedeelte van Rabat met een indrukwekkende poort en muren. In deze Kasbah komen we voor het eerst huisjes tegen die vanonder lichtblauw zijn geschilderd en aan de bovenkant wit zijn. Het is een erg fraai en fris gezicht.

Na de Kasbah halen we nog even een wel heel frisse neus aan het strand van Rabat. En dan is het natuurlijk tijd voor een van Hugo's hoogtepunten van de dag: LUNCH! En dit keer niet zo maar een gewone broodlunch, maar een shoarma-pizza op het terras. Hugo (en de anderen) laten het zich goed smaken!

We doen nog even wat inkopen in de medina en gaan dan richting de camper. Helaas wordt er door de taxi's gestaakt. Ze zijn het niet eens met een nieuwe wet, waardoor ze de gevangenis in kunnen gaan als ze een aanrijding hebben waarbij een passagier gewond raakt. Gezien de rijstijl is het wel een verstandige maatregel ter bescherming van de passagiers, maar ik kan me zo voorstellen dat de taxichauffeurs dat niet zien zitten (zie onze ervaring van een paar dagen geleden ;-)).

Martijn en Hugo met Mouta bij de 'Bab El Had'

12 april - Salé - Tanger

Vandaag niets bijzonders gedaan. We zijn naar Tanger gereden, hebben daar de was laten doen en de auto gepoetst. Rustig aan dus, en we hebben besloten morgen alvast naar Spanje te gaan en geen bezoek aan Tanger te brengen.